Logo SWOA

Bel SWOA

  1. Home
  2.  → SWOA 2022 in beeld

2022 in beeld

Ook dit jaar zetten de (vrijwillige) medewerkers zich hard in om zoveel mogelijk te kunnen betekenen voor de inwoners van Arnhem. Hierbij een kleine sfeerimpressie!

SWOA Dementie vriendelijk!

In 2022 volgden al onze medewerkers en een groot deel van onze vrijwillige medewerkers de training Arnhem Dementievriendelijk.

De training is een onderdeel van de campagne Samen Dementievriendelijk, welke als speerpunt heeft om zoveel mogelijk Arnhemse inwoners te trainen. Het doel: meer bewust worden van hoe onze maatschappij is ingericht op de toename van de ziekte dementie.

 

Opening The Point Presikhaaf

In 2022 startten The Point Presikhaaf en Kronenburg. Een verzamelpunt binnen Winkelcentrum Presikhaaf en Winkelcentrum Kronenburg waar mensen voor van alles terecht kunnen.

Een mooi onderdeel is toch wel ook de Max Mobiel, een klein autootje waarin ouderen voor € 1,- van en naar het winkelcentrum kunnen worden gereden.

Koester de Vrede
In samenwerking met Buurthuis de Overkant, Vitanos en Buurthuis de Oosthof organiseerden we op 5 mei een walking dinner ‘Koester de Vrede’. Deelnemers aten ieder gerecht op een andere locatie. Een geslaagde middag!
Welzijnsmarkt Elderveld

Ook in 2022 waren we weer in de wijken te vinden! Onder andere door aan te sluiten bij bijeenkomsten en, zoals hier, met een kraam te staan op een welzijnsmarkt georganiseerd door Rijnstad.

10 jaar Levensboek

Het mooie project Levensboek blies afgelopen jaar maar liefst 10 kaarsjes uit! In die tijd zijn er ontzettend mooie boeken geschreven die als herinnering dienen voor de deelnemer of zijn/haar nabestaanden. Op naar de volgende 10 jaar!

Afscheid Directeur-Bestuurder

Na twee jaar namen wij afgelopen jaar afscheid van directeur-bestuurder Bea Schouten. Zij zette een nieuwe stap en ging aan de slag als wethouder in Wijchen. Dit verdiende natuurlijk een officieel afscheidsmoment met (vrijwilliger) SWOA-medewerkers collega’s van onze (samenwerkings)partners.

Phion op De Weldam

Hoewel we altijd proberen het activiteitenaanbod op onze locaties af te wisselen en zo leuk mogelijk te maken, was dit toch wel een hoogtepunt… Een privé-optreden van het Phion! Wat een magische middag.

State of Fashion

In juni 2022 vond in Arnhem de State of Fashion’s biënnale Ways of Caring plaats. SWOA sloot daar op een bijzondere manier bij aan: Lokale ouderen en stuudenten werkten samen om tweedehands kledingstukken te reconstrueren. Dit onder leiding van ontwerper Duran Lantink. Iedereen die mee deed kon zich laten fotograferen in een pop-up fotostudio. Hiernaast een van de vele geslaagde resultaten! 

Kookworkshop buiten de deur

In het kader van het meenemen van andere zorg- en welzijnsorganisaties in het worden van een LHBTIQ+ vriendelijke organisatie, organiseerde SWOA in samenwerking met Vitanos en Stichting MATTA een regenboogkookworkshop bij Regina Pacis. Het was een bijzondere middag met dans, koken en theater! 

Sociaal Werk gecertificeerd

SWOA ging in 2022 voor het eerst op voor het kwaliteitskeurmerk van Sociaal Werk Nederland (SWN). De keuze voor de overstap was omdat dit keurmerk meer aansluit bij de huidige visie van en ontwikkelingen binnen SWOA. Begin maart vond de externe audit plaats en we zijn nu trotse drager van het Sterk Sociaal Werk Kwaliteitslabel.

Schaken maar!

In Schuytgraaf en Elderveld staan sinds afgelopen jaar openbare schaaktafels: een plek waar iedereen plaats kan nemen voor een potje schaak. Het idee is dat jong en oud elkaar kan ontmoeten voor een potje buitenschaak. De schaakstukken zijn op te halen bij een winkel of cafetarie om de hoek.

De schaaktafels zijn een initiatief van SWOA, Sportbedrijf Arnhem en Schaakclub de Toren.

Welkom bij de Fontein

De Fontein is een inloopplek in Kronenburg waar onder andere SWOA, Rijnstad en Voor Elkaar in Arnhem huishouden. Om de plek wat meer aandacht te geven, organiseerden SWOA en Rijnstad afgelopen zomer een buurtfeest op het Croydonplein. Een gezellige middag vol muziek, dans en lekker eten.

De route naar mantelzorg

In één oogopslag zien wat er qua ondersteuning in Arnhem is voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie? Dat kan via het digitale overzicht ‘Mantelzorgondersteuning Dementie in Arnhem voor professionals’ van het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (NDAO). SWOA was afgelopen jaar betrokken bij de ontwikkeling. We hopen dat op deze manier verwijzers makkelijker de juiste weg weten te vinden binnen al het aanbod.

Zomerweken

In 2022 organiseerden we weer de jaarlijkse SWOA Zomerweken. Zes weken vol met extra actviviteiten op onze locaties en in de wijk. De weken werden wederom goed bezocht en brachten vele inwoners een lach op hun gezicht! Hiernaast een foto van een dansworkshop in de wijk Coehoorn.

Vitaliteitsmaand

Vanuit het preventieakkoord startte afgelopen oktober een maand lang de campagne ‘een levenlang gezond en fit’. Naast PR-uitingen over dit onderwerp, werden er door heel Arnhem ook diverse activiteiten georganiseerd. SWOA droeg uiteraard ook haar steentje bij: zo organiseerden we beweegactiviteiten voor delnemers en (vrijwillige) medewerkers. Ook  stond onze nieuwsbrief in het teken van vitaliteit en ontwierpen we een maandchallenge.

Zingo

Begin vorig jaar riep Adriana Jens van het voormalige Stadscompagnie de zingo’s in het leven. Vier keer per jaar organiseert zij met een clubje vrijwilligers deze muziekbingo’s. In plaats van bingo bij het juiste cijfer, kruis je bij een zingo het vakje aan dat overeenkomt met het liedje. Dit zorgt voor een heerlijke middag vol muziek en zang, en soms zelfs een dansje!

Dat wordt gezellig!

Onze locatie De Gaanderij is een inlooplocatie voor alle bewoners van Elderveld en omgeving. Hoewel de sfeer altijd goed is, wordt de uitstraling van het pand juist vaak als sfeerloos beschreven. Daarom startte collega Astrid Ariës de interieurgroep: samen met inwoners van Elderveld gingen zij aan de slag met het vergezelligen van De Gaanderij. De eerste mooie stappen zijn gezet, en in 2023 komt een vervolg!

Hygge Hersftfair

Een gezellige en geslaagde middag op De Gaanderij: de Hygge Herfst- en winterfair! Een middag vol met leuke kraampjes, muziek en lekker eten. 

Dag van de vrijwilliger

Een van de belangijkste dagen van ons jaar: de dag van de vrijwilliger. Een moment om al onze vrijwillige medewerkers even extra in het zonnetje te zetten!

Een bedankje voor Voor Elkaar in Arnhem
Martine van Merve van de Arnhemse PvdA deelde kerstattenties uit aan vrijwilligersinitiatieven in de stad Arnhem. Een daarvan is Voor Elkaar in Arnhem, omdat de PvdA blij is met de hulp die wij bieden. Hannette Wijma van MVT Arnhem nam namens alle betrokken organisaties de kerstattantie in ontvangst!
Opwarmen op de SWOA-locaties

Het waren koude laatste maanden van 2022. Door de hoge gasprijzen was het niet meer vanzelfsprekend om de verwarming thuis aan te zetten. Om inwoners van Arnhem tegemoet te komen, waren zij 5 dagen per week welkom om op onze locaties op te warmen. Inclusief een gratis kopje koffie of thee!

Warme Winter Route

In Klarendal/Sint Marten waren we medeorganisator van de Warme Winter Route: een middag vol muziek chocolademelk en kampvuren. Zelf waren we uiteraard ook aanwezig, en wel met een bus! We hielden fijne gesprekken met buurtbewoners en de warme chocolademelk viel goed in de smaak!

Een regenboogbedankje

Begin vorig bezochten Jesper en Ricardo vanuit het COC diverse mensen en organisaties om hen persoonlijk e bedanken voor hun inzet voor LHBTI’ers in Arnhem. SWOA was daar een van! We ontvingen, geheel in stijl, regenboogdonuts!