Logo SWOA

Bel SWOA

  1. Home
  2.  → 
  3. Nieuws
  4.  → Eerste openbare Arnhemse schaaktafels in Arnhem-Zuid: samen schaken in de buitenlucht!
Eerste openbare Arnhemse schaaktafels in Arnhem-Zuid: samen schaken in de buitenlucht!

15 juli 2022

2 minuten leestijd

Op vrijdag 15 juli ‘opende’ wethouder Bob Roelofs op winkelcentrum Schuytgraaf de eerste openbare schaaktafel: een plek waar iedereen plaats kan nemen voor een potje schaak. Ook sportbedrijf Arnhem, SWOA en Schaakclub de Toren, de initiatiefnemers, zijn aanwezig. En de tafel in Schuytgraaf is pas de eerste: binnenkort komt een tweede tafel op winkelcentrum Elderveld.

Niet je lichaam trainen, maar je hersenen: dát is het idee van de denksport schaken. Schaken draagt bij aan je concentratievermogen, ontwikkeling van de hersenen bij kinderen en de vertraging van hersenveroudering. “De schaaktafels in de buitenlucht hebben daarnaast nog extra voordelen” aldus Kars Deutekom, programmamanager bij Sportbedrijf Arnhem, “de schaaktafels brengen jong en oud bij elkaar. Dit helpt tegen de toenemende eenzaamheid. En wat dacht je van gezond een middag buiten doorbrengen? Met recht een gouden zet dus.”

Daag een buurtgenoot uit voor een potje schaak!

De openbare schaaktafels zijn voor iedereen toegankelijk. Ze zijn geplaatst op zichtbare plekken waar regelmatig veel mensen zijn. Silvio de Brito Caio, SWOA: “De schaakstukken en een extra stoel liggen bij één van de omliggende winkels. In Schuytgraaf liggen ze bij Gelataria Gusto. Zo kan je op het moment zelf nog iemand uitdagen voor een potje schaak. Speel in plaats van thuis buiten een potje schaak, daag een buurtgenoot uit voor een partijtje of leer de jongeren in de buurt hoe het moet: er zijn mogelijkheden genoeg. Jij bent aan zet!”

Van workshops tot toernooien: de mogelijkheden zijn eindeloos

Daarnaast zijn er mogelijkheden voor activiteiten. Zo maakt Schaakclub de Toren minimaal 1x per week gebruikt van de Schaaktafels. En zij zien meer mogelijkheden. Fred Schonis, voorzitter van Schaakclub de Toren: “De schaaktafels bieden mogelijkheid aan thuisschakers om andere schaakliefhebbers te ontmoeten. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mogelijkheden als schaakworkshops voor scholen, of een kleinschalig schaaktoernooi.”

Urban Chess

Hoewel deze openbare schaaktafels in de buitenlucht voor Arnhem een primeur zijn, zijn deze in Nederland de laatste tijd flink in opkomst. Sinds 2017 bestaat het initiatief ‘Urban Chess’, gestart door Jesús Medina Molina. Sinds de start zijn er al tafels geplaatst in zo’n veertig gemeenten in Nederland.

Meer informatie of heb je een leuk idee?

Neem contact op met Silvio de Brito Caio op 06-11781070.