Jacob Verloop, 41 jaar, vertelt: “Geboren in Zwitserland, getogen in Haarlem, en nu sinds twee jaar met mijn vriendin en twee kinderen in Arnhem – ik geniet van de ruimte en het groen hier.” Zijn leven vult hij graag met lange fietstochten, pianospel, en tennis, maar sinds mei 2023 heeft hij er een nieuwe activiteit bij als vrijwilliger bij SWOA, waar hij als chauffeur voor Automaatje rijdt. Het was zijn vriendin die hem op het idee bracht. “Ze is lid van de ANWB en zag iets over AutoMaatje in de Kampioen. ‘Is dat niks voor jou?’, vroeg ze. En ik dacht meteen: ja, dit is wat ik zoek!”
AutoMaatje geeft Jacob wat hij zocht in vrijwilligerswerk. “Er zijn eigenlijk drie redenen: ik doe iets nuttigs, ik rijd lekker rond, en ik leer de straten van Arnhem goed kennen.” Iedere rit brengt hem nieuwe mensen en verhalen. “De afwisseling is het leukst,” vertelt hij. “Je hebt telkens andere passagiers die naar allerlei bestemmingen moeten. Zo leer ik steeds nieuwe plekken en verhalen van mensen kennen. Soms zijn het leuke gesprekken, en soms juist stiltes – dat hoort er ook bij. De ritten hebben een duidelijke kop en staart; dat maakt het werk overzichtelijk.”
Fijne contacten met deelnemers en vrijwilligers
Bij SWOA werken voelt goed voor Jacob, ook al kwam hij hier terecht doordat zij AutoMaatje aanbieden. “Het is niet zo dat ik bewust voor SWOA koos, maar ik heb wel een zwak voor ouderen – men zegt weleens dat ik een oude ziel heb. Ik respecteer hun levenservaring en kennis.” Bovendien, zegt hij, drijft SWOA op vrijwilligers, en dat geeft een bijzonder gevoel van saamhorigheid. “De mensen met wie ik samenwerk, vooral degenen die de ritten coördineren, zijn stuk voor stuk punctueel, flexibel en attent. Ze bellen ook na als er iets verandert of als een rit vervalt.”
Voldoening als mooie beloning
Het vrijwilligerswerk geeft Jacob voldoening. “Het is fijn om iets voor een ander te betekenen. De meeste passagiers kunnen zelf niet meer rijden, vaak door gezondheidsredenen, of omdat ze het niet meer durven. In vrijwel alle gevallen hoor ik: ‘Wat fijn dat er zoiets als AutoMaatje is.’ Bovendien is het betaalbaar voor hen – een taxi kost al gauw het dubbele, dus het is ook een financieel steuntje.” Passagiers betalen een kilometervergoeding van € 0,35 rechtstreeks aan de chauffeur.
Vrijwilligerswerk: een aanrader
Voor iedereen die overweegt om vrijwilligerswerk te gaan doen, heeft Jacob een eenvoudige boodschap: “Doen! Ik kan natuurlijk alleen spreken voor AutoMaatje, maar het is echt een leuke manier om vrijwilligerswerk te doen. Je moet wel een beetje van mensen houden en het helpt als je makkelijk contact maakt.” Zelf heeft hij een druk leven, maar zelfs met een volle agenda lukt het hem om bijna elke week een ritje te rijden. Zijn werk begrijpt het belang van zijn inzet en staat zijn afwezigheid voor een uurtje af en toe toe. “Dat geeft aan dat ook met beperkte tijd vrijwilligerswerk mogelijk is,” zegt hij.