De 99-jarige Piet is sinds 2022 lid van AutoMaatje. ‘’Ja, ik ga altijd op het bankje voor op het pleintje zitten en dan komt de auto voorrijden. De chauffeurs helpen mij ook de auto in, dat is erg fijn aangezien ik last heb van mijn evenwicht.’’ Ondanks dat is Piet elke dag in park Presikhaaf. “Ik houd ervan om een wandeling te maken door het park, meestal van drie tot vier uur. Ik woon hier al jaren en geniet nog steeds van het park én de natuur. Daarnaast schrijf ik dagelijks op mijn computer mijn vroegere belevenissen op. Deze herinneringen wil ik graag delen met leeftijdsgenoten, alleen wordt niet iedereen zo oud. Daarom publiceer ik ze op mijn website,” vertelt Piet.
Actief verleden
In het verleden heeft Piet van alles gedaan en dat is ook te zien aan de vele foto’s, oorkondes en andere mooie prestaties die hangen in zijn huis. “Ik heb altijd in het jeugdwerk gezeten, zo gaf ik onder andere kinderen EHBO-les en was ik de eerste die Turkse vrouwen Nederlandse les gaf. Mensen kunnen mij ook kennen als columnist in de Arnhemse Koerier en Arnhemsche Courant.’’ Ook laat hij trots zijn twee boeken zien ‘Presikhaaf, Het verhaal van een landgoed – deel I en II’.
“Ik ben geboren in de Vogelwijk, maar mijn ouders zusje en ik moesten vanwege slechte kwaliteit huizen verhuizen naar Plattenburg. Hier leerde ik ook mijn vrouw Gerda kennen. Zij had al twee zonen en samen kregen we er twee zonen en één dochter bij. Na 40 jaar kreeg mijn vrouw dementie en ging voor zorg en ondersteuning bij onze dochter wonen. Hierdoor moest ik alleen een woning zoeken en vond ik een woning in de Ernst Casimirlaan met, over de spoordijk, uitzicht op park Presikhaaf. Gelukkig kan ik elke woensdag bij mijn vrouw en dochter op bezoek.” Toen hijzelf ouder werd, kreeg hij de tip dat SWOA veel voor ouderen kan betekenen. ‘’Ook als je het online opzoekt, dan komt SWOA naar voren’’, vertelt Piet die geregeld op het internet zit.
Ervaringen met AutoMaatje
“Ik vind het fijn dat SWOA er is. Vooral AutoMaatje bevalt me goed. De chauffeurs zijn heel behulpzaam. Je moet twee dagen van tevoren je ritten doorgeven, en dan krijg je een bericht welke chauffeur je ophaalt. Ze helpen me de auto in en uit, brengen me naar de kerk en helpen me zelfs de trap op. Soms komt er een chauffeur bij mij uit de wijk, maar af en toe ook uit Arnhem-Zuid.”
De chauffeurs brengen je naar locatie en halen je weer op. Een keer vroeg Piet of de chauffeur een omweg wilde rijden, omdat hij nog tijd over had. ‘’Toen is de chauffeur langs mijn ouderlijk huis gereden. Het bracht zoveel herinneringen terug, omdat ik daar zelf niet meer kan komen. De chauffeurs begrijpen heel goed wat ouderen nodig hebben en maken het mogelijk om weer deel te nemen aan het leven buiten mijn wijk en park.”
“Het grootste gebrek van ouder worden is de eenzaamheid en de kleine wereld om je heen. Maar dankzij AutoMaatje gaat er weer een klein stukje van de wereld open’’ geeft Piet aan.