Voor Elkaar in Arnhem (VEIA)

In maart 2020 startten SWOA, MVT, Rijnstad en Gemeente Arnhem met ‘Voor Elkaar in Arnhem’ (VEIA). Alle partijen voelden de urgentie om samen snel iets te doen voor mensen die geraakt werden door corona. Het idee: één gezamenlijke voordeur voor informele ondersteuning. In korte tijd werden daarvoor één centraal telefoonnummer en een website opgezet.

Aanmeldingen stroomden binnen. Niet alleen vragen kwamen binnen, maar juist ook veel aanmeldingen van mensen die graag iets voor hun medebewoners konden betekenen. Snel had Voor Elkaar in Arnhem een grote groep vrijwilligers op wie zij beroep kon doen. Erg mooi om te zien hoe iedereen wat voor elkaar wil betekenen in moeilijke tijden.

In december 2020 verspreidde VEIA en de gemeente kaarten onder inwoners van Arnhem. Het doel: Arnhemmers oproepen tot omzien naar elkaar rond de feestdagen.

Doorontwikkeling

Eind 2020 is het initiatief nog steeds actueel. We hebben veel mensen verder kunnen helpen en vragen komen nog steeds binnen. Het gevolg is dat Voor Elkaar in Arnhem wordt doorontwikkeld: wat is begonnen als een ‘corona initiatief’ groeit nu uit tot een blijvend initiatief, bekend onder de naam VEIA 2.0.

Naast de intensieve bestaande samenwerking, is voor de doorontwikkeling ook de samenwerking gezocht met onder andere stichting NAbij en de AdviesBrigade. SWOA is trekker voor de doorontwikkeling en realisatie van VEIA 2.0.