Logo SWOA

Bel SWOA

  1. Home
  2.  → 
  3. Uncategorized
  4.  → Kunstproject verbindt mensen met elkaar
Kunstproject verbindt mensen met elkaar

31 maart 2021

2 minuten leestijd

Theaterstudent Merel Rutgers (26) overhandigde onlangs aan Arnhemmer Evert Mouw (70) een Kunst Kado. In het kader van haar Kunst Kado project maakt een kunstenaar een cadeau voor een ander. Dat cadeau ontstaat uit het contact met die ander en staat symbool voor zijn of haar levensverhaal. 

“Dit kunstproject is het resultaat van ontmoetingen die plaatsvinden die anders misschien niet tot stand zouden komen”, aldus Rutgers. “Ik wil met dit project een hoopvolle boodschap verkondigen in deze moeilijke tijden.”

Verhalen vertellen

Rutgers is theaterstudent aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. “Ik ben deze opleiding gaan doen omdat ik een grote noodzaak voel om verhalen te vertellen die anders niet gehoord worden. Afgelopen zomer zou ik naar Afrika gaan voor mijn afstudeerstage maar door corona moest ik thuisblijven. Door de coronacrisis werd het in de theaters steeds stiller en maakte ik me erg zorgen over mijn toekomst als theatermaakster en docent. Daardoor ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe manier van verhalen maken en mensen met elkaar verbinden.”

Sociale creatieve onderneming

Dit afstudeerjaar is ze bezig met het opzetten van haar eigen sociale creatieve onderneming waarbij ze kwetsbare doelgroepen een stem wil geven door middel van kunst. Hiervoor heeft ze het Kunst Kado project bedacht waarbij een kunstenaar gekoppeld wordt aan mensen in de wijk in lastige situaties.

Ze nam contact op met zorgorganisatie SWOA en vroeg of ze gekoppeld kon worden aan een oudere bewoner in Arnhem. Dat werd Evert Mouw die alleen woont en visueel en lichamelijk beperkt is. Gedurende zeven weken ging Rutgers wekelijks bij Mouw op bezoek.

Klokken

Mouw is gek op klokken en gefascineerd door tijd. Hij leerde Rutgers klok kijken, niet door te zien maar door te kijken met je hart. Volgens Mouw heeft elke klok een verhaal en daarom wilde Rutgers een speciale klok maken. En dat werd een koekoeksklok met een audio verhaal erin over Mouw.

Mouw: “Ik vond dit een mooi en bijzonder project en Merel heeft door haar Kunst Kado mij symbolisch op de kaart gezet. Het Kunst Kado project kan iemand een nieuw bestaan geven.”

Verbinden

Rutgers: “Ik wil graag laten zien aan de wereld hoe je ook in deze omstandigheden verbonden met elkaar kan zijn, dat kunst iets teweeg kan brengen en voor veranderingen kan zorgen. Het initiatief is een win-win situatie waarin kunst en maatschappij elkaar raken. Het is bedoeld om mensen die niet gezien worden een cadeau te geven waarin zij de hoofdrol hebben om zo hun bestaan te vieren. Iedereen heeft een verhaal dat uitgepakt moet worden.”

Rutgers is op zoek naar initiatieven die kunnen bijdragen aan nieuwe ontmoetingen. Dit kan via merel_rutgers@outlook.com.

Dit bericht verscheen op 20 maart in de Arnhemse Koerier.