Marga Klompé werd op 16 augustus 1912 geboren. Een daadkrachtige vrouw, die de eerste vrouwelijke minister van het land werd en die bekend stond om haar inzet voor vrijwilligerswerk en rechtvaardigheid. Ze was een van de grootste grondleggers van de verzorgingsstaat en streed voor wetten die het welzijn van mensen bevorderden.  

Zo ook voor de senioren. Onder de leiding van Marga Klompé kwam er een wet met strenge regels voor ‘rusthuizen’, waar ouderen tot dan toe onder slechte omstandigheden woonden. Als Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk zorgde zij dat er in de Rijksbegroting 1969 geld kwam voor 45 dienstencentra in Nederland. Zo ook in Arnhem: op 17 december 1969 opende de ‘Stichting Dienstencentrum Arnhem’, een plek waar ouderen terecht konden voor ontmoeting, diensten en activiteiten. Hierbij ligt de nadruk op het ondersteunen van de oudere inwoners, zodat zij zelfstandig kunnen blijven wonen in Arnhem.

Het begin 

De eerste locatie van de stichting was een groot en gezellig dienstencentrum aan de Sonsbeeksingel, onder de naam ‘Bejaardensociëteit Sonsbeeksingel’. Een plek waar ouderen samenkwamen, gezelligheid vonden en ondersteuning kregen. Al snel breidde de stichting uit en opende in zeven wijken een locatie. Naast de zeven locaties huurde SWOA ook dagdelen ruimtes in andere wijken om zoveel mogelijk inwoners van Arnhem te bereiken.

Al vanaf de start kon Stichting Dienstencentrum Arnhem niet bestaan zonder de inzet van actieve inwoners en vrijwilligers!

Door de jaren heen 

Door de jaren heen groeide de stichting, ontwikkelde zich en paste zich aan aan de vraag uit de maatschappij. Zo ging de stichting in 1981 verder onder de naam Stichting Welzijn Ouderen Arnhem, later afgekort naar SWOA.

Samenwerkingen

In de jaren tachtig groeide SWOA uit tot een belangrijke organisatie voor het ouderenbeleid. Ze startten veel initiatieven die bekend werden in heel Nederland. Misschien nog belangrijker: samen met de Ouderenbonden zorgde SWOA ervoor dat de politiek en de gemeente het werk en de zorg voor ouderen serieus gingen nemen. Met documentatie en cijfers wezen ze op en vroegen aandacht voor de kwetsbare positie van veel ouderen.

Ook nu is SWOA nog een belangrijke partner in Arnhem als het gaat om ouderen, zowel voor de gemeente als voor andere (welzijns)organisaties. Daar waar mogelijk zoekt SWOA de samenwerking met andere organisaties altijd op. Onze kennis en expertise over de oudere doelgroep delen we graag met anderen, omdat we geloven dat we samen meer kunnen bereiken. 

Dienstverleningen

In 1982 lanceert de toenmalige minister van Welzijn Volksgezondheid en Cultuur (WVC) het Flankerend Bejaardenbeleid: verzorgingshuizen moeten bezuinigen en ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. SWOA ziet hierin haar rol en pakt haar kansen. Ondanks de bezuinigen ontstaan er nieuwe vormen van hulp- en dienstverleningen.

Van alleen locaties waar mensen terecht konden met vragen en voor ontmoeting, zette SWOA zich nu o.a. ook in op Sociale Dagopvang, persoonsalarmering, buurtconciërges, Althea tuinproject, Vervoer op Maat, geheugentraining, Tafeltje Dek Je en de cursus ‘ouderen aan knoppen’. Hiermee realiseerde SWOA een paar keer een landelijk primeur.

Een aantal van de eerste dienstverleningen bestaan nog, alleen dan in een andere vorm. Door de ontwikkelingen en de veranderende vraag van de oudere inwoners zijn veel initiatieven vervangen , dan wel aangepast. Zo blijft SWOA zich meebewegen met de vraag die er ligt.

Vrijwilligersorganisatie

SWOA kende ook grote bezuinigingen. Zo sloten veel van de dienstencentra hun deuren en kregen diensten en projecten een steeds grotere rol. Waar de vrijwilligers van SWOA zich in de eerste 30 jaar echt verbonden voelden met SWOA als organisatie, verschoof dit naar betrokkenheid bij eigen dienstverlening, project, activiteit of locatie. 

Vrijwilligers waren en zijn de onmisbare spil. Zonder hun inzet, passie en betrokkenheid zou SWOA eenvoudigweg niet kunnen ontstaan en bestaan. Onze vrijwilligers vormen het hart van alles wat we doen: zij zijn degenen die onze missie uitdragen en ervoor zorgen dat we iedere dag weer een verschil maken. 

Inmiddels is de visie op vrijwilligerswerk zelfs dat beroepskrachten er zijn om de vrijwilligers te ondersteunen, niet andersom. De beroepskrachten hebben de rol om structuur, hulpmiddelen en begeleiding te bieden, zodat onze vrijwilligers kunnen floreren en hun werk optimaal kunnen uitvoeren.

SWOA nu 

SWOA heeft op dit moment drie locaties, ruim 25 diensten en ontelbaar veel activiteiten. Met onze ruim 450 (vrijwillige) medewerkers zijn we in alle wijken van Arnhem te vinden.  

Natuurlijk zijn de 55-plussers van 55 jaar geleden, niet hetzelfde als nu. We worden ouder, hebben andere interesses en doen meer. Dit zorgt ervoor dat het belang van preventie steeds groter wordt. Daarom legt SWOA nog meer de nadruk op de toekomstige ouderen. Het doel? Bewustzijn creëren en inwoners ondersteunen bij het omarmen van een gezonde levensstijl om zo vitaal te blijven en vitaal ouder te worden. Dit doet SWOA onder de naam “Floré”. 

Ondanks alle veranderingen door de jaren heen, zijn de belangrijkste waarden hetzelfde gebleven. Nog steeds beweegt SWOA mee met de maatschappij. Nog steeds bestaat SWOA vooral door de inzet van haar inmiddels ruim 400 vrijwilligers. En bovenal, doen wij dit allemaal nog steeds met hart voor de oudere inwoners, precies zoals Marga Klompé dit 55 jaar geleden bedoeld had.  

Bedankt voor jullie vertrouwen in ons de afgelopen 55 jaar. Mede dankzij jullie steun, inzet en samenwerking hebben wij een verschil kunnen maken voor de 55-plus inwoners in de wijken. 

55 jaar SWOA…

Sylvia over het 55-jarig jubileum

Ervaringsverhalen

Test je kennis