Logo SWOA

Bel SWOA

  1. Home
  2.  → Swoa in beeld 2021

2021 in beeld

Ook dit jaar zetten de (vrijwillige) medewerkers zich hard in om zoveel mogelijk te kunnen betekenen voor de inwoners van Arnhem. Hierbij een kleine sfeerimpressie!

Week van de vrijwilliger

Midden september organiseerden wij de vrijwilligers waarderingsweek: verdeeld over een week op verschillende SWOA-locaties organiseerden we verschillende lunches, borrels en etentjes.

Na een lange tijd van elkaar niet kunnen zien, was het extra gezellig om weer eens bijeen te komen en elkaar weer te ontmoeten! En de vrijwillige medewerkers even éxtra in het zonnetje te zetten!

Nieuwe terrasstoelen Petersborg

Na maanden hard werken waren ze af: de nieuwe terrasstoelen voor bij locatie De Petersborg! Eigenhandig gemaakt door acht deelnemers en vrijwillige medewerkers. We hebben er afgelopen jaar veel plezier van gehad. Op naar weer een mooie zomer met een mooie buitenzitplaats!

Verbouwen maar!

Zowel locatie De Weldam, De Gaanderij als De Petersborg is dit jaar onder handen genomen! De locaties zijn nu beter toegerust om ook wijkbewoners te ontvangen. Het resultaat nog niet gezien? Loop gerust eens binnen voor een kopje koffie.

Een leven lang gezond en fit

Afgelopen juni onderstekende SWOA net als Gemeente Arnhem en twaalf andere partners het Arnhemse Preventie Akkoord ‘Een leven lang gezond en fit’. Wij zetten ons gezamenlijk vooral in op de thema’s overgewicht, roken, alcohol en mentale en sociale gezondheid. Het doel is even uitdagend als eenvoudig: minder inwoners die roken, overgewicht hebben of teveel alcohol drinken.

NL Doet

Tijdens de NL Doet dag werd er in onze tuinen hard gewerkt door  onze vrijwilligers en de vrijwilligers van het Handelspand en Nysingh advocaten en notarissen. Ze lagen er de hele zomer mooi bij!

Een vervolg voor AFCC!

De afgelopen jaren werkten verschillende Arnhemse organisaties samen om kunst- en cultuur beter bereikbaar te maken voor de oudere doelgroep, onder de naam ‘Het Bruist aan de Rijn’. Onder andere door het organiseren van verschillende activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Ook en vooral kwamen kunst en cultuur naar de mensen toe. Met het project bereikten we samen meer dan 3000 ouderen.

Door het succes en de fijne samenwerking ondertekenden alle betrokken partijen voor het vervolg van het Bruist aan de Rijn. Op naar weer een mooie samenwerking om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen in Arnhem te vergroten!

Foto-expositie het Bruist aan de Rijn

Het eerste deel van het Bruist aan de Rijn sloten we af met een rondreizende fototentoonstelling. In deze foto-expositie vertelden enkele deelnemers én aanbieders over hoe zij op de activiteit(en) terugkijken.

De foto expositie was in november op onze SWOA-locaties (en ’t Huukske) te zien.

(Foto: Ouderen dansen nog net zo graag als vroeger © Zefanja Hoogers)

Zomerweken 2021

Ook dit jaar kijken we terug op weer geslaagde zomerweken! Hoewel we door corona sommige plannen moesten bijsturen, hebben (vrijwillige) medewerkers toch zo’n 20 activiteiten georganiseerd voor de Arnhemse inwoners. Bijna 400 inwoners namen deel!

De wijken in!

Dit jaar waren de collega’s veel in de wijken te zien. Onder andere op verschillende plekken om in gesprek te gaan met wijkbewoners onder het genot van een kopje koffie, thee of chocomelk. En dan is voor collega Roby niks te gek om er iets gezelligs van te maken!

Nieuw stuk grond

Tweewekelijks komt er een groep mensen bij de Thuyn, onder andere om te werken in onze SWOA-tuin. Met de toename van het aantal deelnemers, werd de vorige tuin iets aan de kleine kant. Gelukkig konden we dit jaar overstappen naar een grotere tuin. Zoals je ziet: Werk aan de winkel!

Deur aan deur

In de week tegen de eenzaamheid organiseerden we op onze locaties diverse extra activiteiten, waaronder een gezellige bingo, mezenpotten maken, cup cakes versieren en een mooie decoratieve lamp maken.

Daarnaast gingen we vanuit SWOA de straat op in de wijk de Laar-West in Arnhem. We belden aan bij enkele inwoners om ze een bloemetje aan te bieden in het kader van één tegen eenzaamheid & waren benieuwd hoe het de inwoners in deze wijk bevalt! Veel positieve geluiden en veel buurbetrokkenheid!

Martien Louwers de wethouder van onder andere Wijken/Welzijn/inclusie en burgerparticipatie liep enthousiast mee door de wijk!

Coming out day

Op ComingOutDay organiseerden we weer een Regenboogkookworkshop! Naast een gezellig samen zijn ook altijd een mooi moment om met elkaar in gesprek te gaan.

Martien Louwers opende de avond. Vervolgens ging Mind Mix met de bezoekers in gesprek over het thema ‘bondgenoten’. Wanneer heb jij iemands bondgenoot, oftewel medestanders kunnen zijn?

De avond werd uiteraard gevolgd door de kookworkshop: onder leiding van Vitanos maakten de deelnemers de heerlijkste hapjes klaar. Die natuurlijk ook gezamenlijk werden opgegeten. Weer een geslaagde avond!

Een dagje bij SWOA

In oktober liep Nora Tenback een dagje stage bij de Groepsbegeleiding op onze locatie De Weldam. Voor school maakte zij een kort filmpje over haar stagedag, en wij hebben toestemming gekregen om dit leuke filmpje te delen!

Regenboogsalon

Een nieuw initiatief: in maart 2021 startte de eerste Regenboogsalon. Een laagdrempelige bijeenkomst voor iedereen om met elkaar in gesprek te gaan. Hoewel we digitaal startten, zijn er inmiddels 1x in de maand fysieke bijeenkomsten. Interesse? Neem eens een kijkje!

Aftrap gebiedsteams

Per deze zomer werken we in gebiedsteams. Gelukkig konden we op een mooie, zonnige dag, binnen de geldende coronamaatregelen, gezamenlijk deze nieuwe werkwijze aftrappen.

Teambuilding

Na de aftrap van de gebiedsteams besloot team Zuid-Oost tot een verkenning van hun gebied. Tijdens een fietsrondje. Helaas hadden ze hiervoor niet de beste dag uitgekozen. Gelukkig zijn onze collega’s niet van suiker!

Mantelzorgakkoord

In het kader van het Mantelzorgakkoord is het MVT druk bezig om alle organisaties in beweging te krijgen. Zo kregen de aangesloten organisaties de opdracht om een ‘Gideon’ aan te wijzen: iemand binnen de organisatie die kartrekker Mantelzorg wordt. Op de foto zie je onze gideon Fiona, die als eerste de wisselbeker krijgt uitgereikt, uit handen van het MVT, voor haar voortvarende inzet.

BHV training!

Ook niet geheel onbelangrijk: dit jaar kregen onze BHV’ers hun herhaalcursus BHV. Binnen de organisatie zijn er zowel onder de vrijwilligers als beroepskrachten veel BHV’ers. Zo kunnen bezoekers altijd veilig naar een locatie.

Weer op stap met de PlusBus

Helaas heeft de PlusBus in 2021 niet alle ritten kunnen rijden zoals gehoopt. Wel is er continu gekeken naar de mogelijkheden. Hierdoor konden we bijvoorbeeld ouderen blijven ondersteunen met het doen van boodschappen.

In september werden uitjes weer mogelijk. Een hele verademing: veel mensen waren klaar om weer een keer lekker op stap te gaan!

AutoMaatje: recordaantal aanmeldingen

Vanwege de coronamaatregelen hebben we bepaalde periodes alleen noodzakelijke ritten kunnen rijden, namelijk ritten met een medische achtergrond.

AutoMaatje kreeg ondanks deze vervoersbeperkingen een record aantal aanmeldingen van Arnhemse inwoners. De naamsbekendheid van AutoMaatje blijft groeien en partners weten ons sneller te vinden.

Samen zingen tijdens de Zingcafés

In 2021 startte Stadscompagnie in samenwerking met SWOA de zingcafés. Bij de zingcafés kun je gezellig samen (leren) zingen en andere wijk- en stadgenoten ontmoeten. Iedereen is welkom of je nou kunt zingen of niet. We zingen van alles wat en voor elk wat wils. Zingplezier staat voorop!

De pilots in Vredenburg (De Petersborg) en Presikhaaf (De Weldam) waren van een dergelijk succes dat we in 2022 we de zingcafés uitbreiden met twee extra locaties, namelijk De Gaanderij (Elderveld) en Altevelt (Alteveer).