Logo SWOA

Bel SWOA

  1. Home
  2.  → 
  3. Vrijwilligerservaringen
  4.  → Tonnie Beekman, vrijwilliger bij De Werkplaats
Tonnie Beekman, vrijwilliger bij De Werkplaats

15 december 2021

2 minuten leestijd

“Iedereen is welkom!”

Welkom in de Werkplaats!

Op De Petersborg vind je de werkplaats: een van de pareltjes van de groepsbegeleiding bij SWOA. Onder begeleiding van vrijwillige medewerkers worden door deelnemers mooie producten gemaakt. Naast het samen werken aan een mooi resultaat en het onderhouden/opdoen van techniek, staat vooral ook het ontmoeten centraal. Tonnie Beekman, bevlogen vrijwilliger bij de werkplaats vertelt:

“Mijn naam is Tonnie Beekman, ik ben vrijwilliger op De Petersborg in de werkplaats. Daar begeleid ik deelnemers om mooie dingen van hout te maken. Denk aan (opklap)tafeltjes, stoelen en banken. Of voorwerpen die bij de groepsbegeleiding worden gebruikt om te beschilderen of te beplakken.

Voor de verkoop

“Op dit moment zijn we druk bezig met het maken van de geliefde klapstoelen: beginnen met zagen, vrezen en boren. Volgende week kunnen we dan beginnen met boren. Alle producten die we maken verkopen we ook. Veel maken we in opdracht. Zo hebben we laatst bloembakken gemaakt voor De Overkant in Presikhaaf. Van de opbrengsten halen we nieuwe materialen.”

Meer dan alleen knutselen

“Zelf ben ik hier ongeveer drie jaar geleden terecht gekomen via een oproep via Omroep Gelderland. Nog steeds doe ik het met plezier: de waardering die je ervoor terug krijgt is mij veel waard. Daarnaast het resultaat: niet alleen de spullen die we maken, maar vooral ook het contact leggen. Dát is namelijk vooral ook een doel van de werkplaats: mensen samen brengen en het sociale contact bevorderen. Daarom hechten we bijvoorbeeld ook veel waarde aan gezellig samen wat drinken. Of samen een uitje maken.”

Wie is er welkom?

“Iedereen is welkom bij de werkplaats: deelnemers van de groepsbegeleiding, maar ook mensen uit de buurt. Iedereen die het leuk vindt om onder begeleiding stoelen en tafels willen maken. Of willen figuurzagen. Andere ideeën zijn altijd welkom, wij kijken graag mee naar de mogelijkheden.”

Een helpende hand

“Naast dat iedereen welkom is, zijn we ook altijd op zoek naar vrijwilligers! Veel mensen hebben 1-op-1-begeleiding nodig, bijvoorbeeld als er sprake is van dementie. Dan is het fijn als je als vrijwilliger niet alleen staat. Dat geeft een beetje zekerheid.”

“Als vrijwilliger bij de Werkplaats hoef je niet per sé een techneut te zijn. Uiteraard ben je ook dan van harte welkom. Maar het gaat vooral om het omgaan met mensen. Veel geduld hebben, daar komt het eigenlijk op neer.

Is jouw interesse gewekt om als deelnemer of vrijwilliger aan de slag te gaan bij de Werkplaats? Neem contact op met Annemieke Leenders via aleenders@swoa.nl of 026-3230850.