Logo SWOA

Bel SWOA

  1. Home
  2.  → 
  3. Uncategorized
  4.  → Wederkerigheid in Welzijn
Wederkerigheid in Welzijn

30 juni 2022

2 minuten leestijd

Collega Manja de Bekker, sociaal werker bij SWOA, verdiepte zich in het kader van haar studie in ‘de aandacht voor wederkerigheid in de welzijnssector’. In het kort: na ondersteuning vanuit een welzijnsorganisatie (in dit geval SWOA), willen én kunnen mensen dan iets (meer) voor een ander betekenen?

“Iets voor een ander betekenen kan al in iets heel kleins zitten. Denk aan even spontaan een telefoontje plegen voor een praatje. Of voor iemand de vuilnisbak aan de straat zetten of de hond uitlaten. Een ander kan daar al heel erg mee geholpen zijn” aldus Manja de Bekker. “Daarnaast zorgt iets voor een ander doen ook voor een positief gevoel voor jezelf. Een win-win situatie dus.”

Meer dan alleen je doelen behalen

Mensen die bij SWOA aankloppen voor ondersteuning, hebben dit vaak tijdelijk nodig. Net even dat steuntje in de rug, tot ze weer (grotendeels) zelfstandig verder kunnen. Bij afsluiting van een traject werd gekeken naar wat iemand bereikt heeft: zijn doelen behaald? Is er meer ondersteuning nodig? Manja gaat met de aandacht voor wederkerigheid net een stapje verder.

Manja: “Door na afronding ook te bespreken of en wat iemand voor een ander kan betekenen, haal je samen met de deelnemer veel meer uit een traject. Iemand voelt zich gehoord, gezien en in zijn kracht gezet. Daarnaast verkleint de kans op terugval: mensen voelen zich nuttig, hebben een doel, houden contact met anderen én ervaren een positief gevoel door iets te betekenen. Daartegenover staat ook nog dat er meer mensen zijn die geholpen worden, en dus minder snel ondersteuning nodig hebben vanuit een organisatie.”

Wederkerigheid als begrip binnen SWOA

Als gevolg van het onderzoek, implementeert SWOA het begrip wederkerigheid nu binnen haar organisatie in de dienstverlening Flexibele Begeleiding en Maatjes Regio Arnhem. Collega’s zijn getraind om dit onderwerp op de agenda te zetten en dit te bespreken met inwoners. “De eerste ervaringen zijn positief,” geeft Willem Hazeleger, Sociaal Werker bij SWOA, aan. “Deelnemers voelen zich gehoord en serieus genomen. Ze denken mee over wat ze kunnen doen, hoe klein ook. We hopen dit de komende jaren verder uit te rollen en te implementeren op alle onderdelen binnen SWOA.”

Benieuwd hoe wederkerigheid er in de praktijk uit kan zien? Manja ging in gesprek met een maatjeskoppel. Zie hiervoor onderstaand filmpje.